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2015 outreach articles

October 29th, 2015

Equine Herpesvirus type 1 as a cause of neurological signs

Article

Equine Herpesvirus type 1 (EHV-1) is a common virus which is distributed worldwide and causes respiratory disease in young horses, abortion in mares and myeloencephalopathy in horses of any age. In this article we summarise the initial measures to be taken in a premises with a suspicion of infection by EHV-1, as well as the samples to be taken, the tests to be carried out for the diagnosis and the control measures to be implemented once the diagnosis has been confirmed.…

Cruz F.

VISAVET Outreach Journal
VISAVET Health Surveillance Centre (U.C.M.)

October 1st, 2015

Estrategias europeas para el uso prudente de antimicrobianos en producción animal

Article

Aunque se ha descrito que las resistencias a los anitmicrobianos son anteriores a su aplicación terapéutica, su uso constituye uno de los principales mecanismos de selección y dinseminación de microorganismos resistentes…

Porrero MC., Moreno MA. and Dominguez L.

Albéitar
Asís

September 29th, 2015

Equine Strangles

Article

Streptococcus equi (S. equi) is the bacterium that causes equine strangles. Some horses are carriers of S. equi, meaning that they are infected with S. equi but do not show any signs of the disease. These horses can be a source of S. equi for other (susceptible) horses. Young horses (weaning foals, yearlings and two-year-old horses) are particularly susceptible to this disease; however, strangles can affect horses of any age.…

Cruz F.

VISAVET Outreach Journal
VISAVET Health Surveillance Centre (U.C.M.)

September 18th, 2015

Collection of samples in horses using a nasopharyngeal swab

Online article

The collection of samples using a nasopharyngeal swab is necessary in the majority of horses presenting with respiratory or neurological signs, for the diagnosis of bacterial (e.g. Streptococcus equi subsp. equi, Rhodococcus equi, etc.) and viral (e.g. Equine Herpesvirus type 1/type 4, Equine Arteritis virus, West Nile virus, etc.) agents. It is essential that the collection of samples is done correctly and also that the right swabs are used, in order to avoid false negatives in the diagnosis.…

Cruz F.

VISAVET Outreach Journal
VISAVET Health Surveillance Centre (U.C.M.)

September 15th, 2015

Método histológico de diferenciación de preparados de carne y productos cárnicos. Método VISAVET

Article

Con la introducción de una nueva técnica basada en la imagen histológica para discriminar entre preparados y productos cárnicos, surgió un problema técnico derivado de las categorizaciones de la carne como productos transformados y sin transformar. En este contexto, la Asociación Nacional de Industrias de la Carne de España (ANICE) solicitó al centro Visavet de la Universidad Complutense de Madrid el desarrollo de un método analítico basado en el análisis histológico de las muestras, que permiti…

Rodriguez-Bertos A., Fernandez-Manzano A., Gonzalez S., de la Cruz M. and Dominguez L.

Eurocarne
Estrategias alimentarias

September 1st, 2015

The animal tuberculosis has a solution

Article

The article claims the spanish monitoring program but urges non-bovine species…

Gortazar C. and Dominguez L.

Diario de Cádiz
Grupo Joly

July 1st, 2015

Evolução histórica e situação atual da língua azul em Espanha

Article

Perez de Diego AC., Sanchez-Cordon PJ. and Sanchez-Vizcaino JM.

Albèitar Portugal
Servet - Grupo Asis Biomedia

June 30th, 2015

Método VISAVET, diferenciación histológica de preparados y productos cárnicos

Article

Con la introducción de una nueva técnica basada en la imagen histológica para discriminar entre preparados y productos cárnicos, surgió un problema técnico derivado de las categorizaciones de la carne como productos transformados y sin transformar. En este contexto, la Asociación Nacional de Industrias de la Carne de España (ANICE) solicitó al centro Visavet de la Universidad Complutense de Madrid el desarrollo de un método analítico basado en el análisis histológico de las muestras, que permiti…

Rodriguez-Bertos A., Fernandez-Manzano A., Gonzalez S., Perarnau P., Huertas M. and Dominguez L.

Revista de la Asociación Nacional de Industrias de la Carne de España
ANICE

May 1st, 2015

Concepto de bioseguridad y su aplicación al mundo pecuario

Article

Dentro del documento de la Organización mundial de sanidad animal (OIE) de enero de 2012, Estrategia de la OIE para la reducción de las amenazas biológicas - Fortalecimiento de la seguridad biológica mundial, se establece que los agentes de enfermedades infecciosas y las toxinas que se encuentran en las poblaciones y productos animales constituyen una amenaza considerable y constante para la sanidad animal, los sistemas económicos basados en la agricultura, la seguridad del suministro alimentari…

Mazariegos M., Bezos J. and Dominguez L.

Mundo Ganadero
Eumedia

March 12nd, 2015

Evolución histórica y situación actual de la lengua azul en España

Article

El virus responsable de la lengua azul (LA) pertenece al género Orbivirus. Se han descrito hasta la fecha 26 serotipos distintos entre los que no existe inmunidad cruzada, lo que complica la lucha frente a la enfermedad y hace que sea necesario vacunar contra cada serotipo específico frente al que se quiera proteger a los animales. La transmisión del virus de la LA no se produce por contacto directo entre animales susceptibles, ya que es necesaria la presencia de un vector, en concreto insectos …

Perez de Diego AC., Sanchez-Cordon PJ. and Sanchez-Vizcaino JM.

Albéitar
Servet-Grupo Asís Biomedia S.L..

March 1st, 2015

Tuberculosis bovina: aspectos generales y problemática

Article

La tuberculosis es en la actualidad una de las enfermedades más relevantes, su control compete tanto a la Sanidad Animal como a la Salud Pública, ya que es una zoonosis (puede transmitirse de los animales al hombre y viceversa). Es una enfermedad de declaración obligatoria en ganado bovino y se encuentra sujeta a campañas oficiales de erradicación. La raza bovina de lidia es la raza que más problemas desarrolla a la hora de la erradicación de la enfermedad y actualmente
presenta una prevalencia…

Lomillos JM. and Gomez-Martinez C.

Ganadería
Editorial Agricola Española S.A.

February 24th, 2015

Lactococcus garvieae: a small bacteria and a big data world

Article

Objective
To describe the importance of bioinformatics tools to analyze the big data yielded from new "omics" generation-methods, with the aim of unraveling the biology of the pathogen bacteria Lactococcus garvieae.
Methods
The paper provides the vision of the large volume of data generated from genome sequences, gene expression profiles by microarrays and other experimental methods that require biomedical informatics methods for management and analysis.
Results
The use of biomedical inform…

Lopez-Campos G., Aguado-Urda M., Blanco MM., Gibello A., Cutuli MT., Lopez-Alonso V., Martin-Sanchez F. and Fernandez-Garayzabal JF.

Health Information Science and System
Universidad Complutense

January 22nd, 2015

Genetic characterization of porcine populations tolerant to new variants of African swine fever virus using a medium-density DNA chip

Article

Recent studies in East Africa have revealed a complex epidemiological situation in
local breeds of domestic pig that seems to show greater tolerance to the African
swine fever virus (ASFV) which favors the endemic nature of the disease in these
regions, allowing its dispersion. This tolerance may have higher relation with the
genetic characteristics of the animal than with the viral structure itself. In this work,
the genetic characterization of local African pig populations, both domestic …

Cañon J., Gallardo C., Dunner S., Sevane N., Cortés O., Bishop R., Arias M., Sanchez-Vizcaino JM. and Carleos C.

Actas Iberoamericanas de Conservación Animal
Red CONBIAND






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